PERSBERICHT – LANCERING NIEUWE LYME DOCUMENTAIRE

 in Algemeen, Behandeling, Campagne, Diagnose, ILADS, Lyme, Overdracht

PERSBERICHT

LANCERING NIEUWE LYME-DOCUMENTAIRE

Lyme is een vreselijke ziekte en een ook nog eens de snelst groeiende epidemie ter wereld; moeilijk op te sporen en te behandelen. Te weinig geld, behandelmogelijkheden en maatschappelijke aandacht zorgen ervoor dat patiënten aan hun lot worden overgelaten. Om dit aan te kaak te stellen voert een groep Lymepatiënten de campagne SOS Lyme Epidemie. Aan de vooravond van de Week van de Teek 2019 wordt de nieuwe Lyme-documentaire – die de patiënten zelf hebben laten maken – SOS, ‘een onzichtbare epidemie’ van regisseur Pim Giel gelanceerd.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte met een grotere impact dan we met z’n allen denken. De WHO spreekt zelfs van een nieuwe epidemie. Internationale deskundigen boeken inmiddels succes met een nieuwe internationale richtlijn (ILADS) voor de behandeling van chronische Lyme. Maar deze wordt in Nederland en België nog nauwelijks erkend door de politiek, wetenschap en zorgverzekeraars. Hierdoor blijven patiënten verstoken van behandeling, zorg en andere voorzieningen; feitelijk worden zij aan hun lot overgelaten. Alleen patiënten met voldoende eigen geld kunnen daarvoor in het buitenland terecht. Patiënten hebben zelf vaak geen geld (meer) voor een behandeling en worden steeds zieker. Soms met de dood of euthanasie tot gevolg.

Campagne en petitie Lymepatiënten

In Nederland en België voert een groep van duizenden lymepatiënten actie om bij een breed publiek aandacht en erkenning te vragen voor de schrijnende situatie waarin ze verkeren. Met de (media)campagne SOS Lyme Epidemie strijden zij voor doorbraak in de impasse van behandeling van chronische Lyme en het doorbreken van het onrecht. Diverse benefietacties en de petitie https://iladsvoorlyme.petities.nl maken onderdeel uit van deze campagne, die kracht bij wordt gezet door de ambassadeurs en ex-Lymepatiënten acteur Miro Kloosterman, rapper/zanger Pete Philly en in België politicus John Crombez en presentatrice Roos van de Acker. De patiënten werken er hard aan – met de hulp van o.a. Nicolette van Dam – om de benodigde 40.000 handtekeningen te verzamelen om deze in mei – de Lyme awareness maand – aan te bieden aan het parlement.

Documentaire S.O.S. Lyme, ‘een onzichtbare epidemie’

De patiënten hebben in samenwerking met Stichting Happy Motion de documentaire SOS Lyme, ‘een onzichtbare epidemie’ gemaakt met als doel deze internationaal te distribueren. De film van regisseur Pim Giel gaat in op de ernst van de ziekte van Lyme zoals verlamming, pijn, spasmen, maar ook over de gevolgen ervan zoals, uithuisplaatsing, vermeende kindermishandeling, euthanasie, uitkeringsproblematiek en misdiagnostiek. Niet alleen patiënten met chronische Lyme komen in beeld maar ook internationale specialisten zoals Dr. Richard Horowitz (VS), Dr. Armin Schwarzbach (DE), Prof. de Meirleir (BE), Dr. Burrascano (VS), Dr. Klinghardt (VS) evenals experts uit Nederland.

De documentaire vormt het hart van de campagne van de lymepatiënten: “In deze documentaire willen we laten zien hoe het is om als patiënt te moeten leven met deze onbegrepen en vreselijke ziekte”, aldus campagneleider Daisy. “Het is een film over onrecht, strijd en tegenstrijdige belangen.”

 

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE HIER

 

Filmvertoningen en Lyme-bijeenkomsten in het land

De documentaire is nu breed publiek toegankelijk via de website en te zien op diverse Lymebijeenkomsten die komende maanden in het land zullen worden georganiseerd. Met een crowdfundingactie www.lymeepidemie.nl/doneren/ proberen de lymepatiënten de totstandkoming van de film te ondersteunen.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, interviews (met o.a. campagneleider Daisy, filmmaker Pim Giel), fotomaterialen e.d. kunt u zich wenden tot Bastiaan Piloo, producent b.piloo@happymotion.org 06 – 11 621 411

Voor meer informatie kunt u kijken op

Over Stichting Happy Motion
Met documentaires, digitale media, evenementen en educatie brengt de stichting ernstige thema’s op een positieve manier in beeld bij een breed publiek. Zo wil het kwetsbare groepen in onze samenleving de erkenning en ondersteuning geven die ze verdienen. www.happymotion.org

This page is also available in: English

Aanbevolen berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.